Zaterdag 14 en zondag 15 januari was in Eindhoven voor de 41ste keer het Matsuru Dutch Open Espoir Judo Toernament 2017. Het Matsuru Dutch Open Espoir, is een judo wedstrijd voor judoka’s van 12 tot 21 jaar in drie leeftijdsgroepen. Voor de leeftijdscategorie -18 en -21 geldt dit toernooi als een Nederlands meetmoment voor deelname aan EK’s en WK’s. In de vorige editie namen 1900 judoka’s deel uit de meeste Europese landen, maar ook uit landen zoals Oekraïne, Kazachstan, Guinea, Litouwen, Rusland en Zuid-Afrika.

Op zaterdag kwamen de judoka’s dames en heren -18 in actie. Onze judoka’s moesten hard knokken en hebben allen goed gestreden. Elin Henninger (-48 kg) uit Apeldoorn ging weer goed van start. Ze kwam in de troostfinale en mocht judoën om het brons. Helaas verloor ze de partij maar mag tevreden zijn met een mooie 5e plaats. Bente Egeter (-57 kg) kwam ook in de troostfinale. Ook zij mocht judoën om het brons. Het was een spannende partij. Helaas verloor ze en werd ze verdient 5de.

Op zondag was het de beurt aan de dames en heren -15 en dames en heren -21. Een aantal judoka’s kwamen voor het eerst uit in een hogere leeftijdscategorie. Het niveau was erg hoog en onze judoka’s hadden het zwaar. Thom Schoof (-66 kg) begon goed. Hij won zijn eerste twee partijen. De derde verloor hij en hij kwam in de herkansing. Daar won hij twee wedstrijden. De derde verloor hij, maar mag tevreden zijn met een 7de plaats. Jeffrey Ester (-90 kg) was goed op dreef. Hij won zijn eerste wedstrijd. De tweede verloor hij en mocht naar de herkansing. Daar won hij twee partijen op rij en mocht judoën om het brons. Het was een spannende partij die Jeffrey met winst afsloot. Hij mocht naar het podium om het brons in ontvangst te nemen.