In de judo ontkom je niet aan blessures, het is ten slotte een echte contactsport. Veel blessure zullen ook vanzelf herstellen (soms met een kleine ondersteuning), mits de tijd word genomen om het lichaam te laten herstellen.

Wel kunnen we zoveel mogelijk risico’s afdekken. Judoka’s snel doorsturen bij blessures (serieuze en/of bij twijfel van de ernst) en het belang van preventie (denk aan goed uitgerust zijn, sterk genoeg zijn, voeding, volledig hersteld zijn van een blessure). Onze rol als (sport)fysiotherapeut zien wij daarom ook tweeledig. Als (sport)fysiotherapeut moet je niet alleen in beeld komen als het al te laat is. Er is ook een rol weggelegd in het voorkomen van een nieuwe blessure of een recidief.

Hierbij kan je denken aan goede communicatie of een judoka wel of niet mee kan trainen (afweging pro’s en contra’s). Gerichte training (krachttraining / revalidatie). En op tijd signaleren van een blessure of een beginnende blessure. Samenwerking met de judoka, trainers en fysiotherapeut is juist bij de opbouw na een blessure van groot belang! We moeten dus nadenken over de raakvlakken en waarin we elkaar kunnen versterken en zo de judoka ondersteunen bij het behalen van zijn/haar maximale prestatie.

Communicatie judoka / therapeut / trainer(s) →
Wat houd de blessure in (wel / niet / deels / hoe trainen?). Wat zijn de doelen op korte en lange termijn. En wat is daar voor nodig? Iedereen moet met de neus dezelfde kant op staan. Als bijvoorbeeld blijkt dat een judoka nog NIET klaar is voor een wedstrijd, dan is het jammer als hij vervolgens toch gaat omdat de trainer of zijn ouders dat graag willen, met een vergroot risico op een (her)blessure. Topsport betekend keuzes maken.

Frank en Vera, beide (sport)fysiotherapeut bij Motus, willen judoteam Bijsterbosch hierbij uiteraard met al hun kennis en expertise bijstaan. Judoka’s kunnen gebruik maken van de inloopspreekuren op dinsdag avond van 18:30 tot 19:00 en op de maandag en donderdag van 17:30 tot 18:00. Ze kunnen hiervoor een afspraak inplannen bij de balie. Ook sporters (geen judoka’s) die advies willen zijn welkom!

Tot ziens en met sportieve groet namens Motus,
Frank en Vera

De kracht van de geest en zelfvertrouwen is heel belangrijk voor een vechter die een doel om een kampioen te worden heeft ingesteld. Toekomstige kampioen trenrovkam geeft alle macht, maar hij had ook de kracht in huis en het is genoeg om te tekenen cialis bestellen.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *